top of page
  • Foto van schrijverWiljan

Hoe werkt Google Ads?

Hoe werkt Google Ads eigenlijk? Als eigenaar van een groot of klein bedrijf wil je pieken. Je wilt jouw doelgroep laten zien dat jij beter bent dan de concurrentie. Daarvoor heb je naam- en merkbekendheid nodig, maar natuurlijk ook websiteverkeer en meer conversies. Kortom, als ondernemer wil je zichtbaar én vindbaar zijn in de grootste zoekmachine ter wereld.


Zoekmachine adverteren is dan een waardevol duwtje in de rug. Hoe werkt Google Ads? Welke advertenties zijn er en waarom zou je als bedrijf moeten kiezen voor deze marketing?



Hoe werkt google ads


Hoe werkt Google Ads eigenlijk? 


Google Ads is een PPC advertentieplatform. De afkorting staat voor pay-per-click. Als bedrijf kun je advertenties creëren die vervolgens worden getoond aan een specifieke doelgroep. Elke keer wanneer een target op jouw ad klikt, betaal je een klein bedrag. Pay-per-click dus.


Door te bieden kun je jouw advertentie laten zien op verschillende platformen die in het bezit zijn van Google. Zoals de zoekmachine zelf, maar ook in Google Shopping of zelfs YouTube.  


Om een advertentiecampagne te kunnen runnen, heb je een Google Ads account nodig. Dit account kun je online beheren. Binnen deze ruimte kun je jouw advertenties creëren en bewerken op elk moment. In jouw persoonlijke omgeving kun je ook statistieken bijhouden.


In je Google Ads account kun je campagnes ook inplannen en publiceren. Op de juiste tijd én onder de juiste doelgroep. Met de juiste zoekwoorden wordt jouw bedrijf of product weergegeven op de resultatenpagina van Google. Dat gebeurt zodra iemand zoekt naar vergelijkbare bedrijven of producten. De resultatenpagina's worden ook SERPs genoemd.


Google ads uitbesteden? Wij zijn een Google Ads bureau waar transparantie, resultaat en aanpakken centraal staat.


Soorten advertenties: zoekmachine, display of shopping?


Om adverteren in de zoekmachine nog doeltreffender te maken, heb je de keuze uit verschillende soorten campagnes. Elk met hun eigen unieke kenmerken en publiek.


●      Display advertenties: dit zijn advertentiecampagnes die worden weergegeven op Google Display. De advertenties kunnen afbeeldingen, tekst of zelfs video bevatten.


●      Zoekmachine advertenties: deze advertenties worden na het ingeven van een zoekopdracht weergegeven bovenaan de resultatenpagina's in de zoekmachine.


●      YouTube advertenties: ook dit video content platform is in handen van Google. Als je wilt adverteren op YouTube, doe je dat in de vorm van een afbeelding of een video. De ads worden bijvoorbeeld weergegeven voor of tijdens een specifieke video.


●      Shopping advertenties: Google heeft ook een Shopping gedeelte. Als je in dit tabblad wilt adverteren, worden jouw ads ook weergegeven in de SERPs. Deze campagnes maken geen gebruik van zoekwoorden maar van productbeschrijvingen. Google zorgt ervoor dat de gebruiker de meest relevante en gerelateerde producten krijgt te zien. 





Bieden op Google advertenties: hoe werkt dat?


Als je gebruik wilt maken van Google Ads, moet je bieden op advertentiecampagnes. Er zijn verschillende opties waaruit je een keuze kunt maken. Welke biedoptie je kiest is afhankelijk van het doel van de advertentie. Zoals clicks, vertoningen of conversies. Zodra een website binnen de zoekresultaten advertentieruimte aanbiedt, wordt er een soort veiling gestart. 


Tijdens deze veiling wordt bepaald welke ads er in deze ruimte worden weergegeven. Daarvoor moet je dus deelnemen aan de veiling en een bod plaatsen. Er zijn verschillende biedstrategieën die je kunt toepassen. Welke je kiest is afhankelijk van jouw doelen. Bieden in Google Ads kan handmatig, maar je kunt ook kiezen voor geautomatiseerde biedingen.


Handmatig bieden

Als je handmatig wilt bieden binnen de veiling van Google Ads, dan kun je jouw bod zelf aanpassen op het niveau van het zoekwoord of de advertentiegroep. Je stelt zelf in hoeveel je wilt spenderen aan jouw zoekwoorden. Je kunt op alle zoekwoorden binnen een bepaalde groep of advertentieniveau bieden, of een handmatig bod doen op een specifiek zoekwoord. 


Bij handmatig bieden houd je als adverteerder zelf de controle over de biedingen. Dit heeft als voordeel dat je niet onnodig veel geld hoeft uit te geven aan advertentiecampagnes die slecht presteren. Je kunt natuurlijk ook meer investeren in ads die het wel goed doen.


Automatisch bieden

Als je kiest voor automatisch bieden in Google Ads, dan kies je voor een strategie die gebruikmaakt van machine learning. Het bod of de biedingen die je doet worden dus automatisch geoptimaliseerd voor de strategie doelstellingen die je hebt ingesteld. Bij geautomatiseerd bieden geef je de zoekmachine de controle. Google past de biedingen dus aan op basis van de concurrenten. Je kunt nog wel steeds een maximaal budget instellen.



Hoe kiest Google de advertenties?

 

●     Kwaliteitsscore

Deze score zegt iets over de kwaliteit van de advertentie en wordt gebaseerd op 3 belangrijke punten. Zoals de gebruikerservaring van de advertentie. Google kijkt naar hoe goed de ad aansluit op de informatie op de landingspagina. De relevantie zegt iets over hoe de advertentie aansluit bij het zoekwoorden dat wordt gebruikt. Ook de klikfrequentie bepaalt de kwaliteitsscore. Google zoekt uit hoe waarschijnlijk het is dat mensen op de ad klikken.

Een advertentie in de zoekmachine kan een kwaliteitsscore tussen 1 en 10 punten behalen.


●     Advertentiepositie

Google ads logo

De positie van de advertentie in de zoekmachine wordt bepaald door de bovenstaande  kwaliteitsscore te vermenigvuldigen met het bod dat je hebt gedaan. Des te hoger de score, des te groter de kans is dat Google jouw campagne laat zien op de resultaten pagina's. Een laag bod hoeft dus niet te betekenen dat je niet op de SERPs verschijnt. Dit heeft vooral te maken met de hoogte van de kwaliteitsscore van jouw Google advertentiecampagne.

 

●     Cost per click

CPC staat voor cost-per-click of kosten per klik. Dit bepaalt het bedrag dat je betaalt per keer dat iemand op jouw Google advertentie klikt. Het bedrag wordt berekend op basis van een specifieke formule zoals: kosten per klik = kwaliteitsscore + 0.01. Des te lager de kosten per klik, des te hoger zal jouw website in de SERPs of pagina's van Google verschijnen.


●     Locatie

Als je een advertentie wilt opzetten in Google Ads, kun je ook een locatie instellen. Daarmee kun je zelf bepalen in welke regio jouw advertentie wordt weergegeven. Dat is handig, bijvoorbeeld als iemand op de door jou ingestelde locatie naar een product of bedrijf zoekt. De kans dat de zoekmachine jouw advertentie weergeeft is dan veel groter.


Ook je kansen vergroten met Google Ads? 


Wil je als ondernemer ook meer aandacht creëren voor jouw bedrijf, merk, producten of diensten? Wil je meer websiteverkeer, conversies en een verbeterde online aanwezigheid? Vergroot je kansen dan met Google Ads. Een onmisbare marketingtool voor advertenties.


Daardoor profiteert jouw bedrijf niet alleen van een goede online zichtbaarheid en vindbaarheid, maar blijf je de concurrentie binnen jouw branche ook een stap voor. Heb je zelf geen kennis van of tijd voor Google Ads maar wil je wél zoekmachine adverteren?


Piek Marketing neemt je bij de hand. Als ervaren Google Ads bureau weten we precies wat een succesvolle campagne voor jouw bedrijf aan moet voldoen. Naast een jarenlange ervaring voorzien we je natuurlijk ook van een transparante en flexibele dienstverlening. 

bottom of page