top of page
  • Foto van schrijverWiljan

Google Ads zoekwoorden

Hoe vind je de beste Google Ads zoekwoorden? Belangrijk, want ze bepalen een groot deel van het succes van jouw campagne. Google Ads is een SEA platform waarmee je jouw advertenties kunt laten weergeven op het uitgebreide netwerk van de zoekmachine. Daarbij betaal je alleen voor resultaten. Google Ads zoekwoorden zijn daarbij van cruciaal belang.


De juiste Google Ads zoekwoorden gebruiken vergroot de effectiviteit van advertenties. Maar hoe kies je deze? Alles wat je wilt weten over GA zoektermen lees je in deze blog.Google zoekwoorden


Waarom zijn zoekwoorden zo belangrijk voor Google Ads? 

Volgens ‘s werelds grootste zoekmachine zijn zoekwoorden termen of woordgroepen die worden gebruikt om jouw advertenties te matchen met de woorden waarnaar mensen zoeken. Als een vrouw in Amsterdam bijvoorbeeld op zoek is naar een nieuwe outfit, is het aannemelijk dat ze zoekt naar “dames kleding winkel in Amsterdam.” Vervolgens geeft Google de zoekresultaten én de ads weer die gebruik maken van deze zoekwoorden.


De juiste Google Ads zoekwoorden zorgen ervoor dat jouw campagnes worden gezien door de mensen die hierin geïnteresseerd zijn. Ze werken dus in feite als een bemiddelaar tussen de koper en de verkoper. Des te beter de zoekwoorden zijn die je gebruikt in jouw ads, des te groter de kans is dat ze worden weergegeven als mensen naar deze woorden zoeken.


Op zoek naar een Google ads bureau? We helpen je graag!


6x de beste zoekwoorden voor Google advertenties vinden


1. Doel van de advertentie bepalen


Voordat je begint met het zoeken naar de juiste zoekwoorden om te gebruiken in jouw advertentiecampagne, is het belangrijk om het doel daarvan te bepalen. Dat kun je het beste doen door kritisch te kijken naar jouw bedrijf, producten of diensten. Wat doet jouw bedrijf en in welke branche ben je actief? Verkoop je jouw producten regionaal, landelijk of zelfs wereldwijd? Welke diensten bied je aan en wat is de demografie van jouw doelgroep?


Door het beantwoorden van deze vragen, kun je al snel een mooie lijst samenstellen met zoekwoorden die mogelijk interessant zijn voor jouw bedrijf én jouw Google advertenties.Google zoekwoorden tips


2. Inzicht in de klantreis van jouw doelgroep


Ook nadenken over de klantreis en wat jouw doelgroep wil is belangrijk om de juiste Google Ads zoekwoorden te kunnen bepalen. Vraag jezelf af waar jouw doelgroep naar zoekt en welke zoekwoorden of vragen ze daarvoor invoeren in de zoekmachine. Het is ook belangrijk om het doel van hun zoektocht te achterhalen. Het zoekgedrag van jouw potentiële klanten begrijpen levert ook weer een aantal bruikbare zoekwoorden op.


3. Richt je op short term en longtail zoekwoorden


Richt je tijdens jouw zoektocht op zowel korte als lange zoekwoorden. Dit worden ook wel short term en longtail zoekwoorden genoemd. Short term zoekwoorden hebben een hoger zoekvolume. Ze bestaan doorgaans uit 1 of 2 woorden die minder specifiek zijn. Deze zoekwoorden hebben veel concurrentie maar hebben daarentegen een hoog zoekvolume.


Longtail zoekwoorden zijn meer specifiek en bestaan uit 3 of meer woorden met een lager zoekvolume. Ze  kunnen hogere conversiepercentages opleveren. De concurrentie is vaak niet zo hoog. Het is belangrijk om rekening te houden met beide zoekwoord categorieën.


Extra tip! Er zijn 3 verschillende zoekwoordtypen. Dit zijn broad match, phrase match en exact match zoekwoorden. Hieronder lees je het verschil tussen deze 3 zoekwoordtypen.


Broad match: deze zoekwoorden hebben een brede targeting. Ze matchen jouw Google advertentie eenvoudigweg met elke zoekopdracht die het door jouw gekozen zoekwoord bevat. Dit is het meest standaard zoekwoordtype bij het maken van nieuwe zoekwoorden.


Phrase match: deze zoekwoorden zijn iets specifieker dan broad match zoekwoorden. Ze matchen jouw ad alleen met zoekopdrachten die de gekozen zoekwoord groep bevat.


Exact match: dit zijn de meest specifieke zoekwoorden. Ze matchen jouw Google Ads advertentie alleen met de zoekopdrachten naar het opgegeven exacte zoekwoord.


4. Uitsluitingszoekwoorden niet zomaar negeren  


Naast goede zoekwoorden kom je misschien ook termen tegen waarop je liever niet gevonden wilt worden als ondernemer of bedrijf. Ook deze zogenaamde uitsluitingswoorden kun je gebruiken voor jouw advertenties in Google Ads. Zoals bijvoorbeeld mannenmode of herenschoenen in een advertentie die gericht is op dameskleding of damesschoenen.


Omdat ze werken als een natuurlijke filter, kun je nog betere resultaten behalen met jouw Google Ads campagne. Het gebruik van uitsluitingszoekwoorden maakt ook jouw pay per click budget een stuk effectiever. Je betaalt namelijk niet voor kliks die niet relevant zijn.

5. Zoekwoorden van de concurrent


Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Kijk daarom ook gerust naar de zoekwoorden die jouw concurrenten gebruiken. Er zijn ontzettend veel bedrijven die dit doen. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld een alternatief bieden op het aanbod van hun concurrent. Bijvoorbeeld door de bedrijfsnaam van de concurrent te noemen in de advertentie. Deze strategie kan effectief zijn en goede zoekwoorden voor Google Ads opleveren, maar voorzichtigheid is geboden. Je wilt namelijk niet gaan opbieden tegen jouw concurrenten.


6. Zoekwoorden tools gebruiken


Als je nog wel wat meer zoekwoorden kunt gebruiken voor Google Ads, dan kun je ook het gebruik van zoekwoorden tools overwegen. Zoals Semrush of Ahrefs. Ook Google heeft een eigen tool. Google Zoekwoordplanner is gratis en kan worden gebruikt in combinatie met jouw Google Ads en Google Analytics account. Deze zoekwoorden tools kunnen een  mooie aanvulling zijn op de lijst met termen die je al verzameld hebt op de bovenstaande manier.


Zoekwoorden onderzoek Google Ads uitbesteden?

Het vinden van de juiste zoekwoorden voor een effectieve en succesvolle Google Ads advertentie neemt tijd in beslag. Tijd die je als ondernemer of bedrijfseigenaar misschien helemaal niet hebt. Daarnaast is het onderzoek geen eenmalige taak. Trends in zoekwoorden veranderen, dus continu monitoring en aanpassing is zeker een must-do.


Gelukkig kun je een zoekwoordenonderzoek ook uitbesteden aan de experts van Piek Marketing. Als SEA bureau werken we no nonsense, resultaatgericht en lekker transparant. Ben je benieuwd naar welke zoekwoorden het beste bij jouw Google Ads passen? Neem dan gerust contact met ons op.


Комментарии


bottom of page