Pop – daar is ie weer! Je weet vast hoe het is als je een website bezoekt en een nieuw venster verschijnt recht in je gezicht. Als het geen advertentie is, is het een nieuwsbrief, een e-book of iets anders. Het is een pop-up. Vaak vervelend. Snel weg ermee!
Echt irritant zijn de pop-ups op mobiele apparaten. Ze vullen het hele scherm en het kleine "x" om het venster te sluiten is te klein. Je wordt bijna gedwongen om op de advertentie te klikken. Wat is het nut van dit alles als het voor de gebruiker van een website alleen maar als opdringerig en vervelend wordt ervaren?
Wat zijn pop-up meldingen?
Een pop-up of pop-up melding is een nieuw venster/raampje wanneer je een webpagina opent in de browser. Het verschijnt bovenop het eigenlijke browservenster, omdat je op een bepaalde knop hebt geklikt, maar het kan ook zonder interactie verschijnen. In het laatste geval gaat het meestal om een advertentie.
Er zijn verschillende soorten pop-ups:
Instap pop-ups = Verschijnen direct wanneer je de website bezoekt.
Activerende pop-ups = Verschijnen wanneer je een webpagina opent en wat tekst wilt lezen. Je moet dan de pop-up sluiten of bevestigen om verder te lezen.
Uitstap pop-ups = Verschijnen wanneer je de website wilt verlaten of wanneer je met de muis buiten het scherm scrolt om aan te geven dat je de website verlaat.
Tijd pop-ups = Verschijnen wanneer een bepaalde tijd verstreken is. Het doel van pop-ups is duidelijk: de aandacht van gebruikers vestigen op een relevant product en hen verleiden tot een bepaalde actie.
Maar hoe gebruik je pop-ups correct?
Marketeers hebben een haat-liefde verhouding met pop ups. Pop-ups kunnen namelijk je website succesvoller maken of het tegenovergestelde Het hangt ervan af hoe je pop-ups gebruikt. Beweging, pop-ups, muziek. Het zijn allemaal afleidingsfactoren. Gebruik het daarom alleen als het zin heeft. Als je iemand afleidt kan het nog steeds effectief zijn. Je wilt alleen niet dat de pop-ups zo irritant zijn dat iemand de website wegklikt. Dan is het niet effectief!
Pop-ups op je website: doen of niet doen?
Eerst een cookiemelding. Dan en pop-up met een aanbod. Dan een push notificatie om de nieuwsbrief te abonneren. Als iemand eerst een paar dingen moet wegklikken voordat ze je website kunnen zien, denken ze onbewust: "Dit is waarschijnlijk niets voor mij." Less is more. Voorkom dat het snel irritant wordt, anders is je bezoeker binnen no-time weg is.
Een voorbeeld: een subtiele beweging. Daar focust je brein zich op. Maar als alles zich beweegt, is alles belangrijk. En als alles belangrijk is, is niets belangrijk. Zorg daarom voor een goed mix. Als je er toch voor kiest om pop-ups op je website te plaatsen, moet je enkele dingen in de gaten houden:
Ontwerp je pop-up niet te agressief.
Eenvoudigheid en informatie zijn hier de sleutelwoorden. Bovendien is het niet zo opdringerig als je het raampje beneden in een hoek plaatst.
Belangrijk is vooral ook de timing. De meeste websitebezoekers kiezen binnen drie seconden of ze de website verlaten. Veel website-eigenaren zijn dan geneigd om binnen deze seconden een pop-up te tonen. Dan heeft elke bezoeker hem gezien. Maar dit kan ook te opdringeriger zijn! Je wilt tenslotte ook niet een winkel binnenlopen en direct door de verkoper overvallen worden. "Nee, dank je. Ik zal eerst even rondkijken."
Hetzelfde principe geldt voor een website! Het is dus beter om een pop-up pas te laten zien wanneer iemand de site wil verlaten. Zo kun je proberen om ze toch vast te houden. Zo geef je de bezoekers wat meer rust. Dat werkt over het algemeen een stuk beter dan wanneer alles tegelijkertijd komt.
De pop-up moet ook op mobiele apparaten worden getest. Als het kruisje zo klein is dat je het nauwelijks weg kunt klikken, zal de gebruiker snel erg geïrriteerd raken en de pagina verlaten. Aangezien het grootste deel van het verkeer nu mobiel is, moet hier zeker rekening mee worden gehouden.
Optimaliseer pop-ups voor een betere gebruikerservaring. Naast timing en het juiste type pop-up, is het essentieel om de gebruikerservaring te optimaliseren. Dit betekent dat je de pop-up moet aanpassen aan het ontwerp en de stijl van je website, zodat het een samenhangend geheel vormt. Gebruik leuke afbeeldingen, contrasterende kleuren en duidelijke lettertypen om de aandacht van je bezoeker te trekken, zonder dat het te schreeuwerig of afleidend is. Vergeet ook niet om een duidelijke call-to-action (CTA) te gebruiken, zodat je bezoeker weet wat de volgende stap is en wat er van hem of haar verwacht wordt. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen aantrekkelijk en informatief, zonder te vervallen in overdreven verkooppraatjes.
Analyseer en verbeter je pop-ups. Om te weten of je pop-ups effectief zijn, is het belangrijk om hun prestaties te meten en te analyseren. Maak gebruik van analysetools zoals Google Analytics om inzicht te krijgen in hoe je pop-ups presteren. Houd bijvoorbeeld bij hoeveel bezoekers op je pop-up klikken, hoe lang ze op je website blijven en of ze uiteindelijk de gewenste actie uitvoeren. Door deze gegevens te verzamelen, kun je trends en patronen ontdekken die je helpen je pop-upstrategie te verfijnen. Test verschillende versies van je pop-ups om te zien welke het beste presteren. Dit proces van voortdurende verbetering en aanpassing zorgt ervoor dat je pop-ups effectief blijven en je bezoekers een positieve ervaring bieden.
Hoe passen wij ze toe bij onze websites?
Ook wij gebruiken regelmatig pop-ups bij het maken van een website. Wij meten de resultaten van deze pop-ups. En zoals hierboven ook al gezegd valt een goede pop-up op, maar moet hij zeker niet te irritant zijn. Daarom letten we ook altijd op de gebruikservaring van de website.
Een voorbeeld hiervan is bij een vacaturepagina iemand een zetje te geven te solliciteren. In dat geval komt de pop-up pas naar een seconde of 15. Dat is zo opdringerige en je bereikt degene die even is blijven hangen en dus interesse heeft.
Pop-ups zetten we ook regelmatig in bij webshops. Dit doen we dan om op een aanbieden te wijzen, of de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief. In dat laatste geval krijgen klanten in ruil daarvoor een kortingscode. Zo maken we het een win-winsituatie.
Conclusie: Irritant of effectief?
Gebruik pop-ups op je website, maar zorg wel voor de juiste timing en het juiste type pop-up. Maak dus niet zomaar pop-ups, maar stem ze af op je thema en pagina. Controleer ook regelmatig of en hoe goed de pop-up voor je werkt en hoeveel gebruikers zich erdoor gestoord voelen.
Comments