top of page
  • Foto van schrijverWiljan

Waar staat www voor?

Bijgewerkt op: 31 mrt. 2023

Het is toch simpel. Wereld Wijd Wachten, nietwaar?

Naja, niet helemaal. WWW staat natuurlijk voor “World Wide Web”. Of in het Nederlands Wereld Wijde Web. Dit web verwijst naar de verzameling en de koppeling van alle bestaande websites wereldwijd. Met een webbrowser zoals Microsoft Edge, Apple Safari, Google Chrome of Firefox hebt u toegang tot de inhoud van het WWW. Het WWW zorgt voor de communicatie tussen de webbrowser op uw computer en de webserver waar de website is opgeslagen.Zonder Tim Berners-Lee zou de wereld er vandaag heel anders uitzien.

Wacht, wie? Tim Berners-Lee. Kent u hem niet? Zonder hem zou er geen Google zijn, geen online bankieren, geen Wikipedia en geen Facebook. De natuurkundige en computerwetenschapper wordt namelijk beschouwd als de uitvinder van het Word Wide Web.


Als student aan het onderzoekscentrum CERN in de buurt van Genf, stoorde Tim Berners-Lee zich aan de chaotische toestand van de digitale communicatie in de jaren 80. Alle 4000 medewerkers gebruikten verschillende computers en verschillende bestandsformaten. Het was moeilijk om informatie en onderzoeksresultaten met anderen te delen.De oplossing:…

...een systeem om elektronische documenten en onderzoeksresultaten op algemeen toegankelijke servers op te slaan en aan elkaar te koppelen. Dat beschreef Berners-Lee in 1989 in een essay met de titel “Informatiemanagement: een voorbeeld”. Het principe van het World Wide Web was geboren.


In 1993 publiceerde het onderzoekscentrum de softwarecode voor het World Wide Web. Berners-Lee werd daardoor niet rijk maar zag dat mensen zijn uitvinding konden gebruiken. De wereld veranderde en mensen die het potentieel van het web al vroeg onderkenden en het gebruikten als basis voor hun ondernemingen zijn vandaag miljoenaars.


Internet en WWW zijn niet hetzelfde.

Strikt genomen is het WWW slechts een onderdeel van het internet, namelijk alleen een programma wat werkt op het internet. Het internet zelf is de infrastructuur. Dus alle kabels, modums en routers. Het WWW zorgt voor de communicatie op die infrastructuur.


Je kan het vergelijken met onze wegen. Het internet zijn alle wegen die alles met elkaar verbindt. De zaken langs de weg zoals de winkels, restaurants en tankstations zijn de webservers die de websites hosten (opslaan). Al het vervoer wat op de wegen (het internet) rijdt dat is het World Wide Web.
HTML, URL en webserver? – wat was dat nog?

Handige begrippen die u vaak op het world wide web tegenkomen:


Ø HTML: Hypertext Markup Language (HTML) werd ontwikkeld door Berner-Lee en zijn collega’s in Genf. Computers hebben deze code nodig om op het web te kunnen communiceren. HTML is de taal die wordt gebruikt om webpagina's te maken.


Ø Hyperlink: Een elektronische link die een computergebruiker in staat stelt rechtstreeks van een gemarkeerde plaats in een hypertekstdocument naar een andere plaats in hetzelfde of een ander document te gaan.


Ø URL: URL's (Uniform Resource Locators) zijn adressen van webpagina's. Je gebruikt de URL op bij de juiste website uit te komen. Bijv. www.mkbmarketingzeeland.nl.


Ø Webbrowser: Een webbrowser is een toepassingssoftware voor toegang tot het World Wide Web. Wanneer een gebruiker de URL van een website volgt, haalt zijn browser de inhoud op van de server van die website en geeft die weer op zijn scherm. Belangrijk: webbrowser is niet hetzelfde dan een zoekmachine!


Ø Webpagina: Een webpagina is een pagina die online kan worden bekeken. Dit kan een pagina vol tekst, afbeeldingen of video’s zijn. Vergleken met een boek: een pagina met tekst.


Ø Website: Op een website komen alle webpagina’s van uw bedrijf of merk te staan. Webpagina’s vormen een website, zoals pagina’s in een boek het hele boek vormen.

Al deze informatie niet boeiend maar wel een website nodig?


Geen zin om u te verdiepen in al deze informatie? Besteed het laten maken van een website uit. Neem contact op, of klik hier: Website laten maken.

Comments


bottom of page