top of page
  • Foto van schrijverWiljan

Verschil SEA en SEO; de ultieme gids


SEO en SEA, 2 veel gebruikte termen in de online marketing. Maar wat is nu het verschil tussen SEA en SEO? En wat betekenen ze eigenlijk? We leggen het je eenvoudig uit.


Verschil SEO en SEA:


Het verschil tussen SEO en SEA in het kort:

Verschil SEO en SEA visueel
Verschil SEO en SEA visueel

Je hebt allerlei zoekmachines op het internet, de meest gebruikte zijn Google & Bing. Als je iets intypt in een zoekmachines krijg je allerlei links naar websites te zien. Bij de bovenste links staat vaak gesponsord of advertentie. Dit zijn bedrijven die Google of Bing betalen om boven aan te staan met hun website. Dit het Search Engine Advertising afgekort tot SEA.


Daaronder komen de andere websites die niet betalen. Wie er na de advertenties boven aan komt bepaald het algoritme van Google of Bing. Dit wordt op basis van wel 200 factoren bepaald, maar de belangrijkste is tekst en video. Je website optimaliseren om zo hoog mogelijk te komen zonder te bepalen dat noemen Search Engine optimalisaties afgekort tot SEO.


Dus, in het verschil tussen SEA en SEO in het kort:

SEA: Betalen om boven aan te staan in de zoekmachines (Google/Bing). SEO:Je website optimaliseren om zo hoog mogelijk te komen in de zoekmachines Google/Bing).


En nu we de korte samenvatting hebben gehad hieronder de verdieping in de werking, verschil en wat je het beste kunt kiezen.


Voorbeeld om het verschil tussen SEO en SEA te laten zien

Wat is Search Engine Optimization (SEO)?

Laten we beginnen met SEO, waar staat Search Engine Optimization voor. Dit is het proces waarbij je je website gaat optimaliseren om hoger in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google te komen. Dat goed, toch? De meeste mensen klikken op de eerste 3 resultaten. En meer bezoekers betekent meer potentiële klanten. Dus wie wil er nou niet bovenaan in Google staan?


Het mooie van SEO is dat je Google niet hoeft te betalen. Met andere woorden, je betaalt niet direct voor elke klik zoals bij SEA, maar investeert in het verbeteren van je website en content.


Dus hoe werkt SEO eigenlijk?

Je hebt een complex algoritme die bepaald welke wesite boven aan komen. Hier wordt rekening gehouden met wel 200 verschillen de factoren. Deze factoren kun je indelen in 3 categorieën: Autoriteit, Content en Techniek.


Autoriteit: Dit is de kennis en kunde die een zoekmachine toedicht aan jouw website voor een onderwerp. Dit wordt bepaald door de content die je hebt op dat bepaalde onderwerp, en door backlinks. Backlinks zijn linkjes vanaf een andere website naar jouw website. Als veel website door verwijzen naar jouw website denkt Google of Bing dat jij erg waardevolle content hebt.


Content: Dit gaat om alle inhoud van de website. Dus teksten, foto’s en video’s. Hoe beter de inhoud van jouw website hoe hoger je gaat scoren. Google (of bing) wilt uiteindelijk de zoekvraag van de zoeker bevredigen. Ze willen de beste en relevantste vragen boven aan laten zien. Daarom is de inhoud van je website zo belangrijk.


Techniek: Dit gaat om alles wat jouw website werkbaar en gebruiksvriendelijk maakt. Bijvoorbeeld de snelheid van je website. Hoe snel laadt hij op mobiel? Staat alles overzichtelijk, is er een goede navigatie en zijn knoppen klikbaar. De hele infrastructuur van jouw website valt hier onder, daarom is het een basis die goed moet staan.De voordelen van SEO

Je vraagt je misschien af, waarom zou ik al deze moeite doen?

Nou, SEO heeft een paar belangrijke voordelen. Ten eerste, het kan je een hoop geld besparen. Je betaalt niet voor elke klik zoals bij SEA, dus als je eenmaal een hoge ranking hebt, krijg je al die bezoekers gratis naar je website.


Bovendien is het verkeer van SEO vaak van hogere kwaliteit dan het verkeer van betaalde bronnen. Dat komt omdat mensen die op organische zoekresultaten klikken, vaak op zoek zijn naar wat jij aanbiedt, dus ze zijn meer geneigd om te converteren.


Wat is Search Engine Advertising (SEA)?

Nu we SEO hebben besproken, dan nu SEA. SEA is de afkoring van Search Engine Advertising. Die advertenties die je altijd bovenaan in de Google-zoekresultaten ziet? Dat is SEA.


Het verschil met SEO is dat in het geval van SEA betaald om boven aan te staan in de zoekresultaten. SEA is gebaseerd op een model genaamd Pay Per Click (PPC). Dit betekent dat je betaalt elke keer dat iemand op je advertentie klikt. Het mooie hiervan is dat je alleen betaalt voor daadwerkelijke resultaten (kliks), en dus niet alleen voor het tonen van je advertentie.


Hoe Werkt SEA?

Dus, hoe werkt SEA precies? Nou, het begint allemaal met zoekwoorden, net als bij SEO. Je kiest de zoekwoorden waarvoor je wilt adverteren en creëert advertenties rond deze zoekwoorden.


Maar er is een twist. Omdat SEA een betaald model is, moet je bieden op de zoekwoorden die je wilt. Dit betekent dat je aangeeft hoeveel je bereid bent te betalen voor elke klik op je advertentie. Hoe meer je biedt, hoe groter de kans dat je advertentie wordt weergegeven.


Ik zeg kans, want geld is niet alles. Google of Bing kijkt ook naar de relevantie op het zoekwoord en de kwaliteit van je advertentie. Als die allebei goed zijn heb je kans dat je ondanks een lager bod toch boven aan staat.


De Voordelen van SEA

Dus, waarom zou je kiezen voor SEA? Nou, één van de grootste voordelen van SEA is dat het direct resultaat oplevert. Zodra je een campagne live gaat, begin je direct met het ontvangen van verkeer naar je website. Een flink verschil met SEO dus.


Een ander groot voordeel van SEA is dat je jouw advertenties gericht kunt laten zien aan specifieke doelgroepen. Je kunt bijvoorbeeld alleen adverteren voor mensen in een bepaalde regio, of mensen die zoeken naar bepaalde soorten producten of diensten.


Hierdoor kan je jouw marketingbudget efficiënter besteden, omdat je alleen betaalt voor het bereiken van mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.

Daarnaast biedt SEA je de mogelijkheid om je campagnes in realtime te testen en te optimaliseren. Je kun je direct zien welke zoekwoorden en advertenties het beste presteren, en je campagnes daar aan aanpassen.

Voorbeeld verschil sea en seo


Het Verschil Tussen SEO en SEA.


Nu we zowel SEO als SEA hebben besproken, laten we eens kijken naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. We bekijken de verschillen op de 4 belangrijkste onderdelen; zichtbaarheid, Tijdsbestel, Bereik van je doelgroep en KostenZichtbaarheid

SEA advertenties worden boven de organische (SEO) resultaten getoond. De advertenties krijgen voorrang op de zoekresultatenpagina omdat bedrijven betalen om bovenaan te staan.


Aan de andere kant is SEO een complexer proces waarbij het tijd kost voordat je website hoog scoort in de zoekresultaten. Wel scrolt een deel van de mensen de SEA resultaten voorbij naar de SEO resultaten. Daardoor kan het verkeer van SEO soms van hogere kwaliteit zijn.


Tijdbestek

Zodra je SEA campagne live staat krijg je verkeer naar je website. Dat is een groot verchil met SEO. SEO is een proces waar al gauw maanden over heen gaat. De andere is wel, dat je niet zomaar weg bent als je er eenmaal staat. Terwijl in het geval van SEA je website direct niet meer zichtbaar is als je stopt met betalen.


Bereik van je doelgroep

SEO en SEA hanteren verschillende strategieën om je doelgroep te bereiken. Met Google Ads kun je specifiek instellen welke doelgroep je wilt bereiken. Dit kan onder andere op basis van demografische gegevens en interesses. Deze functie zorgt ervoor dat je budget wordt gericht op een doelgroep die oprecht geïnteresseerd is in jouw producten of diensten.


Of jouw website wordt getoond bij SEO hangt af van het zoekwoord. Het is niet in te stellen aan wie je website wel of niet wordt getoond. Je optimaliseert voor een bepaald zoekwoord. Hierin kan je natuurlijk wel sturen. Zo kan je bijvoorbeeld focussen op lokale SEO door zoekwoorden te kiezen met een plaatsnaam erin, zoals autogarage zeeland.Kosten

Het grootste verschil tussen SEO en SEA is dat SEO zich richt op het verkrijgen van organisch verkeer, terwijl SEA draait om betaald verkeer. Dit betekent dat de resultaten van SEO over het algemeen meer tijd kosten om te bereiken, maar ze kunnen op de lange termijn goedkoper kunnen zijn. SEA daarentegen kan onmiddellijke resultaten opleveren, maar je moet blijven betalen om die resultaten te behouden.


Een ander belangrijk verschil is dat SEO meer gericht is op het creëren van kwalitatief hoogwaardige content en een goede gebruikerservaring, terwijl SEA meer draait om het effectief targeten van je advertenties en het bieden op zoekwoorden.


Wanneer te Kiezen voor SEO of SEA?

Zo, nu je weet wat SEO en SEA zijn en hoe ze werken. Nu vraag je je misschien af: wanneer moet ik gaan voor SEO en wanneer voor SEA? Goede vraag!


Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat SEO een goede keuze is als je voor de lange termijn gaat, en hierin wilt investeren. Het kan even duren voordat je de resultaten ziet, maar als je eenmaal een goede ranking hebt, kan dit zorgen voor een contante stroom van gratis websitebezoekers.

SEA aan de andere kant is ideaal als je direct resultaten wilt zien. Het is ook een goede optie als je een specifieke doelgroep hebt die je wilt bereiken. Daarnaast kan je snel wisselen tussen zoekwoorden. Ideaal als je product of dienst wordt aangepast of als je een tijdelijke campagne hebt, zoals een verkoop of een speciaal evenement.


Maar let op, dit wilt niet zeggen dat je moet kiezen tussen SEO en SEA. Ze werken juist vaak het beste samen! Door te investeren in zowel SEO als SEA, kun je profiteren van de voordelen van beide en ben je verzekerd van groei op de lange en korte termijn!


Conclusie verschil SEA en SEO:

Dat was hem, het verschil tussen SEA en SEO. Nu heb je alle info die je nodig hebt om een goede keuze te maken. We hebben ontdekt dat SEO draait om het optimaliseren van je website om organisch verkeer te krijgen, terwijl SEA draait om het betalen voor een topplaats in de zoekresultaten.


Het belangrijkste om te onthouden is dat zowel SEO als SEA waardevol kunnen zijn voor jouw bedrijf. Welke je kiest, hangt af van je specifieke doelen, je budget en je tijdschema. Maar vergeet niet dat ze het beste werken als ze samen worden gebruikt!


Wil je nou meer info, advies of hulp bij SEO of SEA? Onze specialisten staan voor je klaar! Neem contact op!

Σχόλια


bottom of page