top of page
  • Foto van schrijverWiljan

Geschiedenis van social media

Bijgewerkt op: 1 apr.

De ontwikkeling van sociale media is een lange weg geweest. Maar wanneer en hoe is sociale media ontstaan? We gaan even terug in de tijd, en bespreken de geschiedenis van social media.Geschiedenis van social media


Want wanneer de sociale media precies in jouw leven kwamen, is moeilijk te zeggen, nietwaar? Ze waren er gewoon op een bepaald moment. Zonder van tevoren te hebben aangeklopt. Niet echt sociaal!


Wat begon met eenvoudige uitwisselingen tussen vrienden, is nu de wereld waarin we vandaag leven – een wereld waarin iedereen met elkaar verbonden is via verschillende netwerken, websites, blogs, enz. Een wereld die voor- en nadelen met zich meebrengt. Een wereld die mensen transparanter maakt dan ooit. Konden onze overgrootouders dit maar zien…


Een wereld vóór social media

Sociale media begonnen als eenvoudige uitwisselingen tussen vrienden. We stuurden e-mails en plaatsten berichten op timelines of gaven commentaar op elkaars berichten. Veel van deze interacties waren eenrichtingsverkeer – de persoon die een e-mail stuurde kreeg niet altijd een antwoord terug. Dit lijkt misschien niet zo erg, want je wist tenminste dat jouw bericht de beoogde ontvanger bereikt had. Maar wat als dat niet zo was? Zo ging dat in de wereld vóór social media.Hoe het begon…

Voordat we ingaan op de hedendaagse rol van sociale media en de invloed op de maatschappij, gaan we eerst een paar honderd jaar terug in de tijd om echt te begrijpen hoe ver ons menselijk vermogen en de techniek ons gebracht hebben.


1704-1971: Van de eerste ansichtkaartjes tot de eerste e-mail

De geschiedenis van sociale media gaat terug tot 1704, toen de eerste ansichtkaart van Londen naar Frankrijk werd gestuurd. Er stond een afbeelding op van de Tower of London en het kostte de afzender zes pence. Zo begon de lange geschiedenis met de post – die uiteindelijk in 1971 plaats zou maken voor e-mail.


1978: Het eigenlijke begin

Twee computernerds vinden het eerste bulletinboard uit, een soort forumsoftware om het laatste nieuws met hun vrienden te delen en er ook over te discussiëren.


1989: Tim Bernes-Lee legt de basis voor het WWW. Zie ook deze blog.


1993: Eerste websites door “Geocities”

De lancering van “Geocities” in 1993 was eigenlijk revolutionair, omdat deze dienst gebruikers in staat stelde hun eigen websites te maken en te publiceren. Dit was enorm omdat het betekende dat iedereen online een stem kon hebben, niet alleen degenen die wisten hoe men moest coderen of websites ontwerpen. We hebben het over 1993!
Eerste website
bron: https://www.webdesignmuseum.org/gallery/geocities-1995


1994: Justin Hall lanceert 's werelds eerste blog.


1995: Classmates.com

Classmates.com is een van de eerste websites die veel van de elementen van de huidige “sociale media” in zich heeft.


1996: In dit jaar maakt ICQ voor het eerst online massacommunicatie mogelijk.


1997: “Six Degrees” als eerste online social media

In 1997 ontwikkelden twee studenten een website met de naam SixDegrees waarmee leden persoonlijke profielen konden aanmaken. Tegen 1999 was deze sociale netwerkdienst verder geëvolueerd en werd hij populairder dan ooit bij vrienden of andere mensen op basis van wederzijdse kennissen!


1998: De blog wordt populairder

Het jaar 1998 was het begin van wat we vandaag nog steeds hebben: blogs. Tegenwoordig zijn blogs niet meer zo bijzonder. Er is er een voor elk onderwerp en elke categorie die je maar kunt bedenken! Maar in 1998? Toen was dit nog anders – er waren maar een paar mensen die blogden over een beperkt aantal onderwerpen. Maar dit is in ieder geval waar het begon…


2003: Myspace, LinkedIn, Xing

Er was eens een tijd dat je net “ja” had gezegd op een uitnodiging van een vriend op Myspace. Het was als magie: plotseling waren al jouw vrienden aan het communiceren op dit nieuwe eerste sociale netwerk en zouden ze er elke dag rondhangen! Helaas is Myspace op een gegeven moment gecrasht en is het vandaag de dag nog maar een randverschijnsel. Net als ICQ, MSN, Hyves, CU2 en Partyflock.hoe sociale media is ontstaan
Bron: https://www.webdesignmuseum.org/gallery/myspace-2003


2004: De optocht van Facebook

Voordat Facebook in 2004 ontstond, waren er veel soortgelijke sites die inspiratie uit SixDegrees haalden – Friendster is er een voorbeeld van (2002). Ook LinkedIn uit Amerika en Xing uit Duitsland, allebei social networking sites voor zakelijke doeleinden, hoorden erbij. Op dit moment wist echt niemand hoe populair deze sites zouden worden tot Mark Zuckerberg in februari 2004 Facebook lanceerde op de Harvard Universiteit… En de rest is geschiedenis!


2005: Het videoplatform YouTube wordt gelanceerd.


2006: Piep, piep, piep.

Veel mensen weten het niet, maar Twitter bestaat pas sinds 2006. In de daaropvolgende jaren heeft Twitter zich ontwikkeld tot een van de populairste netwerken onder tieners en jongvolwassenen.


2007: Tumblr

Met Tumblr komt er een nieuwe microbloggingdienst op de markt. Op Tumblr is het mogelijk om te livestreamen en te microbloggen.


2008: Facebook heeft 200 miljoen gebruikers wereldwijd en haalt Myspace in.


2009: WhatsApp voor 89 cent.

In dat jaar werd WhatsApp gelanceerd voor de iPhone. En in een later stadium ook voor andere besturingssystemen. Herinner je je nog dat je 98 cent per jaar moest betalen? Het is lang geleden.

Facebook heeft ook veel te doen dit jaar. Ze introduceerden de Like-button en bereikten 400 miljoen gebruikers wereldwijd.2010: Instagram San Francisco.

6 oktober. De oprichters waren Kevin Systrom en Mike Krieger. Deze twee mannen hadden een zekere flair voor het nemen en plaatsen van foto's. Uiteindelijk leidde deze flair tot een krachtig concept in de vorm van Instagram.

Funfact: De naam “Instagram” is een combinatie van de woorden “instant” en “telegram”. “Instant” verwijst naar de mogelijkheid om foto's rechtstreeks te posten. Je bent immers bijna altijd verbonden met het internet.


2011: Google+, Pinterest, Snapchat

Na te hebben geflopt met mislukte sociale netwerken (Google Buzz en Waze), kwam Google in 2011 uit het niets met de lancering van een eigen netwerk: Google+, dat het sindsdien heeft volgehouden. Bovendien werd Pinterest datzelfde jaar opgericht als een online site voor het delen van foto's. Ook Snapchat werd in dit jaar opgericht en al twee jaar later werden er meer dan 350 miljoen berichten per dag verstuurd.


2012: Instagram-Boom en 1 miljard gebruikers op Facebook In dit jaar werd Instagram ook uitgebracht voor Android. Op de eerste dag werd de app direct meer dan een miljoen keer gedownload. Een echte Instagram-hype!hoe is sociale media ontstaan


2013 - 2021: Sociale netwerken zijn alomtegenwoordig en maken deel uit van ons leven. Sociale netwerken hebben zich in de afgelopen 10 jaar ontwikkeld van een kleine niche tot een groot massaal gebeuren. Maar het verhaal stopt niet vandaag. In ieder geval, is het verhaal nog niet geschreven. Dit is te danken aan de ongelooflijke snelheid waarmee het internet de laatste jaren is gegroeid, wat ook te danken is aan snellere en betere technologie. Dus we kunnen allemaal uitkijken naar wat ons de komende jaren te wachten staat.

De conclusie van de geschiedenis van social media:

Na een reis door de geschiedenis van social media, is het duidelijk dat deze platforms een enorme impact hebben gehad op onze manier van communiceren, verbinden en informatie delen. Ze hebben de wereld kleiner gemaakt en nieuwe kansen gecreëerd voor zowel bedrijven als individuen. Terwijl we vooruitkijken naar de toekomst, is het essentieel om te blijven innoveren, verantwoordelijk met social media om te gaan en te streven naar een positieve invloed op de samenleving. Laten we samenwerken om van de digitale wereld een veilige en inclusieve plek te maken waar iedereen zijn of haar stem kan laten horen en unieke ervaringen kan delen.


Social media voor jouw bedrijf.

Ook jij kunt gebruik maken van de enorme mogelijkheden die het biedt voor bedrijven. Hebben we je interesse gewekt of heb je vragen over dit onderwerp? Wij zullen je graag advies geven over je persoonlijke zorgen. Neem contact met ons op per telefoon of per e-mail via ons contactformulier.

Comments


bottom of page