top of page
  • Foto van schrijverWiljan

Social media in coronatijd: de stand van zaken in 2021

Bijgewerkt op: 31 mrt. 2023

Dat 2020 een bijzonder jaar was weten we allemaal. Maar wat heeft al dat thuiszitten en werken voor impact gehad op ons social media gebruik? In deze blog gaan we kijken wat de grote veranderingen zijn en waar de meeste groei of krimp is ontstaan.Inhoudsopgave:
Social media marketing
Hoe actief zijn we nu?

Pre-corona spendeerden we wereldwijd zo’n 1,5 uur per dag aan social media. Maar nu toen we met zijn allen thuis moesten blijven hadden we meer tijd over, en onze communicatie verliep meer dan ooit online. Daar profiteerden sociale platformen flink van met name de berichtendiensten. Facebook constateerde een toename van 50% op het Messenger platform in maart 2020. Ook Whatsapp registreerde een 40% hogere activiteit. Uiteindelijk besteedde we in 2020 10,5% meer tijd aan social media ten opzichte van 2019.Meerdere platforms

Naast de tijd steeg ook het aantal social media platforms wat we gebruiken. Met name personen onder de 40 jaar zijn meer platforms gaan gebruiken. Als landelijk wordt gekeken zien we ook verschillen per regio. Zo gebruiken we in Zeeland gemiddeld genomen de minste platforms en wordt in Flevoland de meeste platforms gebruikt.Social media gebruik per provincie
Bron: Newcom research & consultancy social media onderzoek 2021


Ontwikkelingen en doelgroep per platform

Als wordt gekeken naar de ontwikkeling per platform zien we bij het grote platform vooral lichte groei in het afgelopen jaar. De groei in aantal platforms zit hem dan ook in name in de kleine platforms.Gebruikers sociale media per platform
newcom research & consultancy social media onderzoek 2021


In het kleine platform zien we de grote groei. Met name nieuwkomer Tiktok is extreem gegroeid in het afgelopen jaar. Dit videoplatform is in 2017 gestart in China en heeft het afgelopen jaar de wereld veroverd. Wilt u meer resultaat halen uit social media? Neem contact op, we geven u graag advies over de mogelijkheden.Social media gebruikers per platform 2021
newcom research & consultancy social media onderzoek 2021Facebook Facebook is in Nederland nog steeds het platform met de meeste gebruikers (op Whatsapp na). In tegenstelling tot Tiktok heeft Facebook een heel algemene gebruikersleeftijd, namelijk van 15 tot 80+ jaar. Echt voor jong en oud dus. Als we naar de data kijken zien we dat de interesse onder jongeren switchen naar andere platforms. De afgelopen jaren was dit voornamelijk naar Instagram en in het afgelopen jaar is hier Tiktok bij gekomen.


YouTube

YouTube komt vlak onder Facebook als platform met de meeste gebruikers. YouTube heeft de breedste doelgroep onder de social media platforms. Er is geen account nodig om van YouTube gebruik te maken en door de integratie met Google (ook de eigenaar) is YouTube na google de meeste gebruikte zoekmachine. Een ideale plek dus voor de advertentie van uw bedrijf.


Instagram

Waar Tiktok het afgelopen jaar enorm is opgekomen heeft Instagram dit een aantal jaar terug gehad. Instagram is in 2013 begonnen is in een aantal jaar gegroeid naar een van de meest gebruikte social media. Met name onder jongeren en jongvolwassen is het sociale media populair. Wilt u een doelgroep bereiken onder de 40 jaar dan Instagram een goed platform.


Whatsapp

Met meer dan 1 miljard gebruikers wereldwijd is whatsapp veruit het populairste platform ter wereld. Dagelijks verwerkt whatsapp meer dan 42 miljard berichten waaronder dus 1,6 miljard afbeeldingen en 250 miljoen video’s. Drukke boel dus. Whatsapp doet verder niet aan advertenties. Buiten Europa worden gebruikersdata wel doorverkocht aan derden. Hier in Nederland mag dat niet vanwege de privacywet.


LinkedIn LinkedIn heeft ook een goed jaar achter de rug met 6 procent groei. Dit zakelijke platform is al jaren het belangrijkste platform voor professionals en bedrijven. Met het wegvallen van veel netwerkmogelijkheden is LinkedIn belangrijker geworden en is naast het aantal gebruikers ook het dagelijks gebruik gestegen. De doelgroep van LinkedIn zijn werkende mensen, en dat zien we ook terug in de cijfers. Veruit de meeste LinkedIn-gebruikers zijn tussen de 20-64 jaar. Met de hoogste percentage gebruikers tussen de 20-39 jaar. De ideale plek om onze werkende medemens te bereiken.


Tiktok

Het afgelopen jaren heeft een nieuw platform de kop op gestoken in het social medialandschap en u heeft er vast al het een en ander over gehoord. De grote winnaar van 2020: Tiktok., met een toename van meer dan 1 miljoen gebruikers tussen 2020 en 2021, steekt dit platform qua groei met kop en schouders uit boven de anderen. Dit platform is vooral populair bij kinderen en jongeren tot 24 jaar en is daar facebook al gepasseerd. Ook in dagelijks gebruik doet tiktok het goed en is het onder jongeren het afgelopen jaar vervijfvoudigd. Genoeg reden om adverteren op Tiktok eens te overwegen en de jongeren aan te spreken waar ze het meest actief zijn.


Overzicht leeftijd per platform

Hieronder staat een handig overzicht waarin het gebruik per leeftijd wordt aangegeven. Bovenstaande uitleg wordt hierin visueel gemaakt.


Sociale media leeftijd per platform 2021Trends in Coronatijd

Hierboven hebben we al gelezen dat corona dus een flinke impact gehad heeft op social media. Door het wegvallen van veel fysiek contact zijn we meer digitaal gaan communiceren. Naast het toenemende gebruik zijn er nog een aantal andere trends geweest afgelopen jaar.


Social media als inspirator In het begin draaide social media om het contact houden met je vrienden en kennissen. Met de opkomst van bedrijfspagina’s en influencers is dit de afgelopen jaren veranderd. We bekijken niet meer voornamelijk de posts van vrienden en familie maar juist van influencers, bedrijven of thema-pagina’s. Social media is daarom veranderd van plek om te communiceren naar een plek om inspiratie op te doen. Dit zien we ook bij de groei van de nieuwe platforms. Pinterest en Tiktok draaien niet om vrienden maar juist op onbekende. Een ook zakelijk is dit het geval, op LinkedIn kennen we niet meer alle connecties maar voegen we mensen toe die ons inspireren.

De trend van sociale media als inspirator zal de komende jaren verder toenemen en dit levert kansen op voor bedrijven. Door goede social media content zorgt u ervoor dat uw bedrijf niet alleen verkoopt meer klanten inspireert. Leuk voor de klant en uiteindelijk leuk voor uw omzet. Hulp nodig bij social media? Neem contact op, we geven u graag advies over wat wij voor u kunnen betekenen.


Nostalgie Iets wat al langere tijd een succesfactor blijkt te zijn in marketingland is nostalgiemarketing. En dit zie je ook terug in op de bij zoekmachines en social media platformen. Zodra de lockdown begon werd er een piek van +88% waargenomen bij zoektermen gerelateerd aan nostalgie. Ofwel, mensen gingen op zoek naar content van voor de pandemie omdat dat ze hielp zich te distantiëren van de hedendaagse (mentale) beperkingen.


Livestreams Ook in de entertainment en zakelijke sector moesten artiesten op zoek naar andere manieren om face to face in contact te zijn met elkaar. Online vergaderingen en online concerten zijn ineens heel normaal geworden. Waar livestreams eerst veel werden gebruikt door gamers is dit nu voor veel mensen de go to geworden als ze toch een grotere groep op afstand willen aanspreken.Social media story’s Story’s zijn de tijdelijke post die geduurde 24 uur zichtbaar zijn voor vrienden of volgers. Snapchat was de eerste die story’s introduceren en sindsdien hebben ze de wereld veroverd. Met name op Instagram worden ze veel gebruikt.

Maar naast Instagram en snapchat worden story’s nu veel breder ingezet. Zo heeft onlangs LinkedIn story’s toegevoegd aan hun platform. Story’s worden zo de nieuwe standaard op social media. Niet langer de tijdlijn is het belangrijkst maar de story’s. Deze worden vaker bekeken en hier kan intensiever gepost worden. Wilt u meer resultaat halen uit social media? Neem contact op, we geven u graag advies over de mogelijkheden.


Sociale media marketing uitbesteden

Bovenstaande blog laat zien hoe belangrijk social media is geworden in ons leven. Uw doelgroep zit op sociale media en kan daar effectief bereikt worden.


Niks doen met social media marketing is dus een gemiste kans. Heeft u geen tijd om dit bij te houden of hier simpel weg geen kaas van gegeten? Wij helpen u graag. Niet alles ontzorgen we u volledig maar


we zorgen ook nog eens voor betere resultaat. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Comments


bottom of page