top of page
  • Foto van schrijverWiljan

Hoe vind ik de juiste hashtags?

Bijgewerkt op: 24 apr. 2023

Wil je meer bereik genereren voor jouw social media berichten? Dan is het vinden van de juiste hashtags essentieel. In deze blog geef ik je praktische tips en tools om de perfecte hashtags voor jouw content te vinden. Dus, laten we die hashtag game opkrikken! 💪🏼✨


Inhoudsopgave:

Voorbeeld gebruik hashtags

Wat is een hashtag?

#whaat? Of het nu op Twitter, Facebook of Instagram is – overal waar je tegenwoordig online bent, kom je het # teken tegen. Dat is een hashtag. “Hash” is de Engelse term voor het dubbele kruis en “tag” betekent trefwoord. Dus eenvoudig gezegd is een hashtag een begrip dat wordt aangeduid met het #-symbool en een bijdrage thematische aandacht geeft. In dit blogbijdrage leggen we uit wat deze hashtag betekent, hoe waardevol hij is en wanneer je hem moet gebruiken.Wat is de rol van een hashtag?

#rol Veel mensen, bedrijven en organisaties maken tegenwoordig gebruik van hashtags. Actief zijn op Instagram is soms echt zenuwslopend. Je moet steeds followers houden en nieuwe mensen bereiken. Je moet je regelmatig afvragen hoe je de meeste mensen kunt bereiken. Een van de grootste kansen voor het vergroten van organisch bereik ligt in een van de oudste functies van Instagram: het kiezen van de juiste hashtags. Tuurlijk, hashtags hebben effect op het bereik van posts en bijdragen. Maar hoe kom je erachter welke invloed jouw hashtags al hebben? Hoe vind je systematisch de beste hashtags? En wat zijn de beste methodes? Willekeurig #love, #fashion, #style, #repost of #instagood onder een foto, tekst, reel of video te zetten is niet echt effectief.


Voorbeeld hoe vind ik de juiste hashtags
Voorbeeld van hashtag gebruik

Huidige rapporten van Instagram bevestigen meer dan 95 miljoen dagelijkse uploads van afbeeldingen, video's en stories. Hoe kun je je van de massa van de stortvloed aan content onderscheiden? Hashtags kunnen daarvoor een manier zijn, omdat ze organisch bereik een enorme push kunnen geven.


Hoe vind ik de juiste hashtags?

Dus hoe vind je nou de goede hashtags om te gebruiken? Hier onder 5 praktische tips om de juiste hashtags te vinden:Volg accounts met dezelfde doelgroep

Allereerst, volg accounts die dezelfde doelgroep hebben als jij en kijk welke hashtags zij gebruiken. Dit kan zeker lonend zijn, vooral als deze accounts een groter publiek hebben. Houd er wel rekening mee dat dit een tijdrovend proces kan zijn en dat populaire hashtags snel kunnen veranderen. Dus blijf scherp!


Zoek op social media kanalen zelf

Vóórdat je een bericht plaatst, kun je op social media platformen zelf zoeken naar de juiste hashtags. Maak een lijst van relevante termen en gebruik deze als basis voor je hashtag selectie. Houd in gedachten dat de hashtags die je kiest, relevant moeten zijn voor de content die je deelt. Categorieën om rekening mee te houden: Content hashtags: direct gerelateerd aan jouw content. Branche hashtags: termen die relevant zijn binnen jouw branche. Doelgroep hashtags: woorden waarop jouw doelgroep zoekt en die passen bij de gebruikers van het platform. Je kunt categorieën combineren en bijvoorbeeld populaire hashtags uit jouw branche gebruiken, niche hashtags die direct gerelateerd zijn aan jouw content en minder populaire hashtags die door jouw doelgroep worden gebruikt.

Gebruik tools om je te helpen bij het kiezen van de juiste hashtags

Gelukkig zijn er verschillende tools die je kunnen helpen bij het vinden van goede hashtags, zoals Hashtagify, Keyhole en All Hashtag. Deze tools bieden inzichten in de populariteit, gerelateerde hashtags en trends van de door jou gekozen termen.

Populaire hashtags voor Instagram

Het is goed om zowel populaire als minder populaire hashtags te gebruiken in jouw Instagram posts. Met behulp van de eerder genoemde tools en informatie van Instagram zelf kun je de juiste hashtags vinden.
Nog meer handige tools om goede hashtags te vinden

#life-hack

Er zijn nog veel meer tools beschikbaar om je te helpen bij het vinden van de beste hashtags, zoals HashtagsForLikes, InstagramTags, Keywordtool.io, TagBlender en Tagsfinder. Het enige nadeel is dat de meeste van deze tools Engelstalig zijn, dus houd daar rekening mee als jouw doelgroep voornamelijk Nederlands spreekt.


En daar heb je het! Met deze tips en tools ben je goed op weg om de perfecte hashtags voor jouw social media berichten te vinden. Experimenteer met verschillende combinaties en houd je resultaten in de gaten om te zien wat het beste werkt voor jouw account. Veel succes!Hoeveel hashtags per post?

#aantal De gemiddelde Instagram post heeft drie tot zeven hashtags – te weinig vinden wij. Je kunt tot 30 hashtags gebruiken in een enkele Instagram post. En volgens een onderzoek uit 2020 is dat precies wat je moet doen om likes en meer bereik te krijgen. Maak er dus gebruik van!

Interessant is dat het gebruik van hashtags afneemt wanneer iemand meer followers heeft. Kleine accounts met 1.000 tot 5.000 followers gebruiken gemiddeld de meeste hashtags (6,8 hashtags per post). Boven de 5.000 followers, begint het aantal te dalen en eindigt bij 5 miljoen followers met één hashtag. Dit heeft te maken met het feit dat grote profielen niet langer actief hun bereik of aantal followers hoeven te vergroten.

Maar als je nu pas begint met vergroten van je bereik is het raadzaam en ook belangrijk dat je veel hashtags gebruikt. Voel je vrij om de limiet van 30 hashtags te gebruiken. Dit geldt in ieder geval voor Instagram. Hier geldt, hoe meer hashtags je gebruikt, hoe sneller je je doel bereikt! Het zal geen kwaad kunnen voor je post!


Hoe kies je de juiste hashtags?

#kiezen Het kiezen van de juiste hashtags is het belangrijkst. Eén goede hashtag en je kunt in de “top” van een hashtag op Instagram terechtkomen. Je bericht kan daar dan voor een paar minuten, maar ook voor een paar dagen worden geplaatst. Afhankelijk van hoeveel verkeer en volgers deze hashtag heeft, kan deze plaatsing je bericht een flinke duw in de rug geven in termen van interacties, een groter bereik en dus ook meer aandacht.

#perfect De ene perfecte hashtag voor jou bestaat niet. Combineer daarom altijd verschillende hashtags met elkaar. Het is bovendien raadzaam om altijd te kijken naar het aantal posts onder een hashtag. Theoretisch geldt: hoe populairder een hashtag, hoe groter het effect op jouw bijdrage. Maar populariteit wordt hierbij afgemeten aan het aantal gebruikers. Een “kleinere” hashtag kan echter ook zinvoller zijn als het gaat om interacties met de posts onder een hashtag. Het belangrijkste is maar dat de hashtag inhoudelijk met je bijdrage overeenkomt. Hashtags lijken hier op keywords die naar een verzameling van een bepaald onderwerp verwijzen. Met behulp van hashtags help je het algoritme van Instagram te begrijpen wat er achter je post zit en welke doelgroep het moet aanspreken.
Resultaten analyseren per hashtag

#analyse Met een kleine hack is het echter mogelijk om te kijken welke vijf hashtags het meeste bereik hebben opgeleverd. Het enige wat je hoeft te doen is een ontwerp maken voor een advertentie en de post insights zal precies deze informatie uitsplitsen. Onder “impressies van hashtags” heb je nu een lijst met belangrijke en effectieve hashtags voor je account.


#advies Wij weten uit ervaring dat het zinvoller is om de meeste tijd te investeren in het vinden van de juiste hashtags. Het aantal kan ook achteraf nog worden aangepast. Na verloop van tijd zou een tendens zichtbaar moeten worden.


Checklist hashtag kiezen:

  • Past de inhoud van je bijdrage bij de hashtag?

  • Heb je verschillende hashtags getest om het meest effectieve aantal hashtags te gebruiken?

  • Heb je de gemiddelde interacties in plaats van het absoluut aantal posts onder een hashtag in de gaten gehouden?

  • Heb je de post insights bekeken en weet nu welke vijf hashtags het meest effectief voor je bijdragen zijn?


Conclusie

Dat was hem! Je hebt nu alle kennis in huis om met hashtags meer bereik te creëren op social media. We hebben je tips en tools gegeven om de perfecte hashtags te vinden en uitgelegd hoe je de beste hashtags kiest. Vergeet niet om je resultaten te analyseren en te experimenteren met verschillende combinaties. Alleen zo kom je er achter wat het beste werkt voor jouw account.


Heb je na het lezen van deze blog nog steeds vragen of wil meer halen uit je social media? Neem dan contact op! Dan gaan we er samen alles aan doen om jouw social media te laten pieken! 😄🚀Comments


bottom of page